LASEROVÁ LIEČBA NECHTOVEJ MYKÓZY

Ako prebieha ošetrenie?

V Dermanthe ošetrujeme nechty postihnuté mykózou pomocou najvýkonnejšieho a najnovšieho NdYag lasera. Liečba laserom spočíva v zahriatí hubových vlákien, čo priamo vedie k ich deštrukcii, pričom zdravé bunky  a okolité tkanivá zanechá bez poškodenia. Ide o najúčinnejšiu technológiu na liečbu nechtov postihnutých mykózou. Pri ošetrení súčasne aplikujeme na ošetrovanú plochu nechta externé chladenie, čo zabraňuje prehrievaniu nechta, ktoré by mohlo viesť k nepohodliu pacienta. 

Je zákrok bolestivý?

Zákrok je úplne bezbolestný, veľmi rýchly, v niektorých  prípadoch  môže pacient počas ošetrenia pociťovať jemné pálenie.

Starostlivosť pred a po zákroku

Pred zákrokom je vhodné obrúsenie zhrubnutých nechtov napr. pilníkom – starostlivosť o nechty v domácom prostredí, alebo na pedikúre. Pravidelná lokálna aplikácia antimykotických roztokov  napomáha k účinnej  liečbe mykózy a zabraňuje návratu ochorenia.

Je možné nechty počas liečby lakovať farebným lakom?

Lakovanie nechtov sa počas  liečby laserom neodporúča, nakoľko je potrebné, aby si pacient ošetroval nechty odporúčaným antimykotickým prostriedkom každý deň.

Ako často je potrebné zákrok absolvovať?

Zákrok je potrebné absolvovať 1x týždenne, v niektorých prípadoch je možné absolvovať ošetrenie aj 1x za 2 týždne. Celkovo je potrebné absolvovať 4 až 7 ošetrení, podľa charakteru ochorenia a odpovede na liečbu. Takéto ošetrenie nazývame cyklus liečby. Prvé výsledky vidíme často už po prvom ošetrení (po prvom týždni), pacientov to veľmi motivuje k pokračovaniu v liečbe. Takéto zlepšenie vidíme často aj v prípadoch po dlhoročnej neefektívnej liečbe nechtov, kedy sa vzhľad nechtov nemenil alebo sa naopak zhoršoval. Konečný efekt liečby sa dostaví po odrastení celej časti postihnutého nechta.

Kedy je vhodná liečba nechtov pomocou lasera?

Ošetrenie laserom je vhodné, pokiaľ sa pacient dlhodobo trápi s riešením nechtovej mykózy lokálnymi prípravkami, ktoré „nezaberajú“. Je vhodná už pri prvých náznakoch postihnutia nechtu, s ktorými sa často stretávame najmä u športovcov, bežcov a ľudí, ktorí často využívajú verejné plavárne a kúpaliská.  Ďalej u pacientov, u ktorých je zdĺhavá liečba tabletami kontraindikovaná alebo si ju neželajú. 

Záverečné odporúčania

Liečba nechtovej mykózy je v našej ambulancii vďaka modernému NdYag laseru veľmi účinná a bezbolestná. Ak máte pochybnosti, či ide o postihnutie nechtov mykózou, navštívte našu ambulanciu, kde na základe dôkladnej anamnézy a vyšetrenia nechtov odporučíme najvhodnejšie ošetrenie a liečbu.